Google smartphone samo sto dolara?

Osim top modela Nexus 6, Google navodno planira i Nexus smartphone koji će imati solidan hardver, ali i cijenu od samo sto dolara bez potpisivanja ugovora s operaterima.

 

Informacione tehnologije 25.04.2012 | 09:38
Google smartphone samo sto dolara?

Iako Googleovi pametni telefoni iz Nexus serije nisu toliko popularni i razvikani poput Appleovog iPhonea ili Samsungovih Galaxyja, riječ je o mobilnim uređajima s odličnim i naprednim hardverom koji su puno jeftiniji od svoje konkurencije (barem u SAD-u). Posljednji takav model Nexus 5 koji je Google razvio u saradnji s LG-jem tako dolazi s top hardverom (četverojezgreni 2,3GHz Snapdragon procesor, 2GB RAM-a, 8MP kamera i 4,95 inčni ekran rezolucije 1920x1080 piksela), a čak je 300 dolara jeftiniji u odnosu na iPhone 5S te njegova cijena bez potpisivanja ugovora iznosi 350 dolara.

Zbog odličnog odnosa cijene i kvaliteta, ovaj je telefon rasprodat čim se pojavio na tržište te ljubitelji Googlea i Andorida s nestrpljenjem iščekuju novi model Nexusa – Google za ovu godinu planira pametni telefon Nexus 6 te novi tablet Nexus 10, a na stranici 9to5 Google prenijeli su glasine nekih kineskih izvora koji tvrde kako ova kompanija priprema i jedan jeftiniji Nexus smartphone.

Još nepotvrđene informacije kažu kako Google sarađuje s kompanijom MediaTek na razvoju novih procesora za jeftinije Nexus telefone čija bi cijena mogla iznositi samo sto dolara – uz takvu cijenu i solidne performanse, ovaj bi telefon mogao 'uzdrmati' cijelo mobilno tržište i uveliko povećati Googleov udio na tržištu pametnih telefona. Prošle je godine Motorola predstavila jedan takav jeftiniji smartphone – Moto G čija cijena iznosi 175 dolara i taj je model 'najprodavaniji telefon u Motorolinoj istoriji'

Taj podatak, jednako kao i informacije koje su nedavno 'iscurile' iz Applea u kojima se vidi da su u ovoj kompaniji zabrinuti jer korisnici žele telefone s velikim ekranima te jeftine telefone, jasno pokazuju da bi Google mogao prodati milione ovakvih jeftinijih Nexus telefona, ponajviše u zemljama u razvoju.

Iako Moto G ne može konkurisati najjačim modelima, njegove performanse zadovoljavaju većinu potreba prosječnih mobilnih korisnika – telefon ima 4,5 inčni ekran HD rezolucije, radi na 1,2GHz četverojezgrenom procesoru, ima 1GB RAM-a 5MP kameru i izdržljivu bateriju, a slične performanse (i nižu cijenu) možemo očekivati i od Googleovog nadolazećeg Nexus telefona.

Osim ovog telefona, možemo očekivati da će Google do kraja godine predstaviti i Nexus 6, smartphone koji će performansama konkurisati najjačim modelima na tržištu, ali koji bi takođe trebao biti nekoliko stotina dolara jeftiniji od iPhonea, Galaxyja S5 ili novog HTC-a M8.  

 

Komentari / 0

Ostavite komentar